woensdag 20 augustus 2014

Garderobe planning: Waaruit bestaat een basis garderobe?

Waaruit bestaat een basis garderobe? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend maar een aantal richtlijnen zijn er op internet wel te vinden. Veel plannen beginnen met het standaard jurkje (Little Black Dress) maar dat is aan mij niet besteed: zwart is mijn kleur niet en jurkjes draag ik gewoon niet zoveel! Persoonlijke stijl en de lifestyle die je hebt zijn het uitgangspunt voor een garderobe.



Basis garderobe

Hieronder een lijst van basiskledingstukken.
1 van mijn minimaal 4 buitenlagen
  • buitenkleding zoals jas, regenjas, cape, poncho
  • jasjes zoals colberts
  • casual jasjes zoals vestjes, hoodies
  • bolero's, sjaals
  • mouwloze varianten zoals vesten
  • laagjes kleding zoals sweaters, tunieken, blouzen, overhemden, shirts
  • shirts met korte mouwen
  • mouwloze tops en hemdjes
  • broeken
  • jeans
  • capri's, shorts, leggings, dikke panties, jumpsuits
  • rokken
  • jersey jurken
  • jurken
  • Beschermende kleding zoals schorten, overalls of speciale uitrusting voor hobby's, sport of werk

Hoe werk je met deze lijst?

  • Pas de lijst aan aan jouw speciale wensen of bijzonderheden (als je die hebt)
  • Streep alle kledingstukken af die je zelden of nooit draagt
  • Schrijf in de linkermarge een van de volgende nummers:
    • 4 als je ze dagelijks draagt
    • 2 als je ze eens er week draagt
    • 1 voor alles wat je minder vaak draagt maar als het wel een essentieel onderdeel van je garderobe is. Anders gewoon wegstrepen.
  • De 4,2 en 1 vertellen je hoeveel je van deze kledingstukken minimaal nodig hebt.

Uitwerking voor mijn garderobe

4   buitenkleding zoals jas, regenjas, cape, poncho
Nog 1 van mijn minimaal 4 buitenlagen
2   jasjes zoals colberts
2   casual jasjes zoals vestjes, hoodies
1   bolero's, sjaals
1   mouwloze varianten zoals vesten
4   laagjes kleding zoals sweaters, tunieken, blouzen, overhemden, shirts
2   shirts met korte mouwen
1   mouwloze tops en hemdjes
4   broeken
2   jeans
2   capri's, shorts, leggings, dikke panties, jumpsuits
1   rokken
1   jersey jurken
2   jurken
2   Beschermende kleding zoals schorten, overalls of speciale uitrusting voor hobby's, sport of werk

Minimaal 30 kledingstukken in mijn basisgarderobe! In bovenstaande lijst is al meegenomen dat ik minder spijkerbroeken en fleece vesten wil gaan dragen maar ik ben nu eenmaal wel een broeken meisje... Laten we bescheiden beginnen met 1 rok, 1 jersey jurk en 2 gewonen jurken. Is voor mij doen al heel veel. 

De speciale uitrusting voor hobby en sport bestaat uit kleding die ik alleen draag op de hondenschool (daar is mijn fleecevest weer!) en voor het hardlopen/de sportschool. Voornamelijk kleding die je bij een buitensportzaak koopt of bij een sportzaak, niet iets wat je in het dagelijks leven aanhoudt. Mijn trainingsbroek is inderdaad alleen voor (hardloop en agility) training, niet om thuis de hele dag in te lopen....

In het volgende blog ga ik een begin maken met de uitwerking van wat voor soort kleding ik dan wil. Kleurtype staat vast, kledingstijl staat vast (engelse outdoor stijl) en nu ook het minimaal aantal kledingstukken. Volgende stap wordt bepalen wat voor soort/kleur kledingstukken het worden. Belangrijk uitgangspunt is wat ik al heb aan kleding en wil houden (!!!) en wat ik bij ga maken. Het wordt al echt een garderobe plan!

(Voor het opstellen van de lijst van kledingstukken heb ik gebruik gemaakt van de informatie die te vinden is op Sewingplums).

woensdag 13 augustus 2014

Garderobe planning: kleding stijlen

Ok, in mijn vorige blogpost is omschreven hoe ik ben gekomen tot kleurtype (herfst) en lichaamsvorm (8-figuur). Dat is natuurlijk heel leuk maar voordat ik een garderobe kan gaan plannen zal ik toch eerst moeten weten wat voor soort kleding ik graag draag.

Wat draag ik graag?

Nou, daar kunnen we kort over zijn. Gezien mijn werk in de hondenbranche loop ik eigenlijk de hele dag in een spijkerbroek met t-shirt of poloshirt en een vormeloze fleecetrui... Je kunt me daar zo ongeveer in uittekenen. Niet echt super modieus en eigenlijk wil ik wel wat gekleder/vrouwelijker over komen. Niet dat ik nu opeens enorm veel rokjes en jurken ga dragen maar het mag allemaal wat minder casual. Tijd voor een zoektocht op Internet om te zien wat voor kledingstijlen er tegenwoordig gelden.

Welke kledingstijlen zijn er eigenlijk?

Een beetje rondsurfen op Internet levert onder andere de volgende omschrijvingen op:

Romantisch
Romatisch
Deze kledingstijl straalt vrouwelijke elegantie en klasse uit. Charmante jurken en soepele rokjes in warme pasteltinten of bloemmotiefjes. Ruches, kant en strikjes mogen zeker niet ontbreken. Zie je mij al in dergelijke kleding lopen? Niets voor mij dus, deze kledingstijl!

Casual - sportief
Sportief
Deze kleding is samengesteld uit vrijetijdskleding als T-shirts, jeansbroeken, truien, gemakkelijke schoenen ... Het is vrij eenvoudige kleding die je toelaat vrij te bewegen. Meestal gaat het over basis kledingstukken die alledaags zijn. Het gemak van de drager is het belangrijkst. Klinkt als een goede kledingstijl, deze houd ik in gedachten!

Casual - business
Casual business betekent een eenvoudige  en praktische kledingstijl die geschikt is als je een kantoorbaan hebt. Iets formeler dan sportief casual maar niet zo formeel als een zakelijke stijl. Bijvoorbeeld wel een wit hemdje of een blouse op een geklede broek of rok maar geen mantelpakje. Kijk, dit gaat de goede kant op! Misschien is dit wel te combineren met de bovenstaande casual - sportief stijl, afhankelijk van de gelegenheid.

Klassiek
Klassiek
Een klassieke kledingstijl bestaat uit eenvoudige maar degelijke basisstukken. Tijdloze kleding, niet de goedkoopste maar wel kwalitatief. Typische voorbeelden van de klassieke kledingstijl zijn de perfect passende witte blouse, een trenchcoat of een elegant zwart jurkje. Dit lijkt me wel wat! Niet perse mantelpakjes maar mooie, goed passende kleding die tijdloos is.

Dramatisch
Dramatisch
Een dramatische kledingstijl is extravagant en bestaat uit kledingstukken die apart gestuled zijn. Dit kan gaan om grote kleurcontrasten of uitdagende accessoires. Deze kledingsstijl staat garant voor een portie lef en creativiteit. Misschien als ik 20 jaar jonger was geweest..... Maar voor nu: Nee!

Bohemian
Een ongedwongen, kleurrijke en comfortabele kledingstijl. Individualiteit en creativiteit staan centraal. Typische bohémien is een lange, gelaagde rok, een los shirt met gepofte mouwen, gewaarde patronen, afwerking met bont.... Tja, ik denk dat ook hier voor geldt dat ik misschien 20 jaar jonger moet zijn voor deze stijl. Lijkt me een typsiche stijl voor hele jonge meiden....

Minimalistisch
Een kledingstijl die houdt van eenvoud en essentie. Je garderobe bestaat slechts uit enkele kledingstukken die qua stof, kleur en vorm perfect passen bij je lichaam, je levensstijl en bij elkaar. Mijn huidige stijl lijkt hier op: enkele kledingstukken passent bij mijn levensstijl en bij elkaar. Echter passen ze qua stof, kleur en vorm niet perfect bij mijn lichaam.... Ik denk dat ze stijl iets te opvallend voor mij is!

(Bron en foto's: www.styletrip.com)

Conclusie

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer kledingstijlen te noemen dan ik hierboven gedaan heb. Maar ik denk dat ik voor wat ik wil, een fatsoenlijke garderobe, bovenstaande opsomming genoeg is. Als ik zo door al die stijlen door lees, dan neig ik naar een klassieke kledingstijl. Hieronder volgen nog wat kenmerken die ik gegoogled heb en ja, dat wordt hem! (Zolang er maar geen verplichte jurkjes of rokjes in zitten!)

Wat zijn de kenmerken van een klassieke stijl?
  • Kwaliteit is belangrijk
  • Goede pasvorm
  • Eenvoud en soberheid
  • Niet te veel details
  • Tijdloos
  • Voorkeur voor neutrale kleurtinten
  • Strak, formeel en modern
Yep, klinkt als mij. Houd niet van frutsels, neutrale kleurtinten zitten in overvloed in mijn kleurtype en tijdloos is ook wel prettig want zo vaak ga ik niet winkelen....

Pasvorm
Zeer belangrijk. Jasjes in eenvoudige maar goede snit. Kijk dat is het voordeel van zelf maken, dat is gewoon inbegrepen!

Accessoires
Je ziet er zelfs onder sieraden niet saai uit. Strakke, eenvoudige, moderne sieraden. Gouden of zilveren oorbellen. Kwaliteitshorloge en parels, zijden sjaal. Noot teveel verschillende accessoires samen. Komt goed uit want zoveel accessoires heb ik niet. En dat van die parels, dat sla ik maar over!

Kleur
Kleurenharmonie die nooit geforceerd is. Gematigde, sobere en neutrale tinten, gecombineerd met pasteltinten. Ton-sur-ton en de marine look. Dit past prima in mijn kleurentype behalve dan die pasteltintel. Maar die vervangen we gewoon door de lichte tinten uit mijn kleurenpallet. 

Dessins en stof
Sober en weinig structuur. Niet te veel prints (ruitje, streepje). Tijdloze kwaliteitsstoffen (katoen, wol, zijde, jersey...). Past helemaal in mijn straatje. Vindt prints lastig en dat van die stoffen: ik ben voor!

Make up
Gematigd, speelt op veilig, niet overdreven of opvallend. Ook zo helemaal ik.....

Voorbeeld
Klassieke jeans, hemd, blazer, marinestijl...

Bron: www.styletrip.com)

Yes, ik ben eruit! Kledingstijl is klassiek maar toch modern. En daarbij denkend aan het feit dat ik een behoorlijk buitenmens ben, komen daar meteen plaatjes bij van de Engelse country style, het comfortabele buitenleven. Weet jij al welke kledingstijl jij hebt of wilt hebben?

Ik ga verder nadenken over welke kledingstukken er niet in mijn garderobe mogen ontbreken. Meer daarover in mijn volgende blogpost!

maandag 11 augustus 2014

Garderobe planning: kleurtype & lichaamsvorm

Heb jij dat ook wel eens? Stop je al die tijd en moeite in een kledingstuk en dan ... ben je er toch ontevreden over? Mij overkwam dat ook nogal eens en afgelopen periode heb ik eens nagedacht over hoe ik dat in de toekomst kan voorkomen. Helemaal als ik met duurdere stoffen aan de slag ga!

Garderobe planning

Op Internet is best wel wat informatie te vinden over garderobe planning. Dat je maar weinig kleding nodig hebt om er goed uit te zien (gelukkig maar, want ik heb niet erg veel kleren!). Maar wat je hebt moet voor je werken. Elk kledingstuk dat je koopt of maakt zou op zijn minst met drie andere kledingstukken uit je kast moeten matchen. Hmm, dat is bij mij zeker niet het geval. Het is nu te veel van: "oh, dat is gaaf, dat wil ik hebben" om dat vervolgens in mijn kast te belanden want ik heb niets om er bij te dragen. En laten we het dan vooral niet over bijpassende schoenen hebben..... Die zijn non existent!



Een goed garderobe plan vult de gaten (in mijn geval enorme gaten) in je garderobe op met kledingstukken in een neutrale kleur. Deze combineren gemakkelijker en vervelen minder snel. Kleur breng je aan met accessoires en shirtjes. Opdracht voor Renee: Zoek uit wat je beste kleuren zijn en welke kledingmodellen jou er op je best uit laten zien. Het wordt dan makkelijker om een goed werkbare garderobe samen te stellen.

Beste kleuren: Herfsttype

Normaal gesproken is dit niet altijd even makkelijk te bepalen maar in mijn geval toch wel een eitje! Roodbruin haar, bruin/groene ogen, niet bruin te krijgen en veel gouden sproetjes op mijn lijf. Jawel: een herfsttype! (De kleuren analyste had hier welgeteld 30 seconden voor nodig, dat moet een record zijn!) 

De kleuren van het Herfsttype vind je terug in het herfstseizoen: de aarde tinten, de verschietende kleuren van bladeren. Het licht trekt zich in de loop van de tijd terug en dat zien je ook in de kleuren: ze worden donkerder en gele tinten verschuiven naar oker en olijfgroen. (Bron: www.herfsttype.net)


Kledingmodellen

Welke kleding je goed staat, is afhankelijk van je lichaamsvorm. Er worden tegenwoordig veel lichaamsvormen onderscheiden (zoals H-vorm, V-vorm, O-vorm etc.) en na enig denk- en meetwerk kom ik tot de conclusie dat ik een 8-figuur heb. Wat? Een 8-figuur .... En wat mag dat wel niet inhouden? 

8-figuur

Een 8-type wordt ook wel eens een volle of ronde zandloper genoemd.
  • De ronde schouderlijn is in evenwicht met de heupen.
  • Volle boezem, de borstomstrek is bijna identiek met heupen.
  • De taille is sterk gedefinieerd.
  • Algemeen ronde lichaamslijn
Je silhouet is in balans en vormt een afgeronde 8-lijn.

Heb ik een 8-silhouet?

  • Is je schouderomtrek, je heupomtrek en je borstomtrek ongeveer gelijk? Yep
  • Is je tailleomtrek 20cm smaller dan je heupomtrek? Ja
  • Is je lichaamslijn rond? Ja
  • Verdeeld een gewichtstoename zich over je hele lichaam? Jammer genoeg wel....

Welke kleding is flatterend voor een 8-type?

  • Durf je te kleden naar je vrouwelijke figuur. Je wilt je niet te sexy kleden? Pech gehad, vrouwelijke vormen zijn nu eenmaal sexy, wees er maar trots op. Een supervrouwelijke stijl met een mooie pasvorm gaat jou het beste af. Oeps, daar moet ik even aan wennen....
  • Accentueer je taille. Je smalste punt is je taille. Als je dit niet gaan accentueren, zul je er breder uitzien dan dat je bent. Kies voor kleding die je taille duidelijk laat uitkomen. Dus geen tenten meer, maar leuke getailleerde bloesjes etc....
  • Kies voor soepele stoffen en ronde belijningen. Je lichaam bevat geen rechte lijnen. Je hebt afgeronde schouders, een ronde poep en een volle boezem. Kies, zeker voor het bovenlichaam, voor soepele stoffen. De stoffen mogen een beetje stevigheid bevatten om slappe zones te verstevigen maar te stugge stoffen passen jouw lichaam niet. Kies voor prints met vloeiende belijningen die in harmonie zijn met je lichaamslijnen. Yes, op naar de supervallende zijde stoffen, mooie tricots etc. Hier kan ik wat mee!
  • Hou rekening met je verticaal bodytype. Als zandloper is je horizontaal bodytype in evenwicht maar is je verticaal bodytype ook in evenwicht? Het kan zijn dat je korte of opvallend lange benen hebt. Gelukkig heb ik lange benen....

Concrete tips

  • Een rok in een licht gerend model (lichte A-lijn)
  • Kies voor een vloeiende, ronde belijning die mooi samengaat met je lichaamslijn.
  • Kies voor een accent op de taille of getailleerde kleding.
  • Getailleerde jasjes in een soepele stof, rondere revers en eventueel een riem in de taille.
  • Kies voor diep uitgesneden of ronde halslijnen.

Vermijden

  • Te stugge of rechte stoffen zijn niet flatterend voor jouw ronde lichaamslijn.
  • Vormloze of oversized kleding doen jouw vrouwelijke vormen helemaal verloren gaan en zijn uit den boze.

Bron: Stylestrip


En hoe nu verder?

Kleurtype en lichaamsvorm zijn nu bekend. Dat is stap 1 in het proces van garderobe planning.  De volgende stap is te bedenken wat ik ben qua style en wat ik graag wil zijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ik me ook comfortabel moet voelen in mijn kleren. De volgende blogpost zal over de zoektocht naar mijn persoonlijke style gaan.

En mijn vraag aan jullie: hebben jullie een garderobe plan? Maak je gebruik van je kleurtype (als je dat al weet) en weet je wat de "regels" voor jouw lichaamstype zijn?