maandag 26 januari 2015

Romantische mode: Mr Darcy meets Eline Vere

Romantische zijde, adembenemende borduursels, ruches en grote crinolines. Wollen maatkleding voor dandy's en chique baljurken voor ladies.  In de tentoonstelling Romantische Mode: Mr Darcy meets Eline Vere (Gemeentemuseum Den Haag, nog te bezichtigen tot 22 maart 2015) sprankelen de kostuums uit de tijd van Jane Eyre, Eline Vere, Pride & Prejudice en Downton Abby in volle glorie. Maar hoe actueel de 19e eeuw nog steeds is, blijkt uit de hedendaagse creaties die de tentoonstelling complementeren.

Romantische mode

Ik denk bij romantische mode vaak aan kleding met veel kantjes, ruches en dergelijke maar romantische mode kan ook verwijzen naar een periode in de kostuumgeschiedenis, nl. de periode 1800 tot 1914. Een eeuw waarin modes elkaar snel opvolgden, het vrouwelijk silhouet meerdere malen veranderde (met dank aan korsetten en crinolines), mannenkleding emancipeerde en kinderkleding ook echt kinderkleding wordt.

De ingang naar de tentoonstelling mag er wezen. Je wordt meteen in de goede setting gebracht door de prachtige (bewerkte) foto's van romantische mode uit de periode en aan de rechterkant een foto van een japon van Jan Taminau, geïnspireerd op dezelfde periode.

Ingang tentoonstelling Gemeentemuseum Den Haag

Pride & Prejudice

En eenmaal binnen door deze mooie ingang, wordt je ondergedompeld in schitterende kleding. Beginnend met de jaren 1810. Een periode die je terugziet in de BBC verfilming van bijvoorbeeld Pride en Prejudice. Hoge taillelijnen  en jurken die tegenwoordig ook prima zouden kunnen maar dan wel tot bijvoorbeeld kniehoogte.

Pride & Prejudice jurken

Vervolgens komen andere periodes aan de beurt en zie je de mode veranderen. Eerst komen er slepen aan de bovenstaande jurken vast te zitten. Ik heb me uitgebreid verwonderd hoe je dat in hemelsnaam schoon zou houden in die tijd want toch wel zonde als je dure zijde door de modder en/of stof gaat. Maar daar schenen ze in die tijd wel oplossingen voor te hebben.

Sleepjurken in empire stijl

Crinolines en tournures

Opvallend is hoe het silhouet vervolgens verandert. De rokken worden voluminieuser en de tailles lager en slanker (lang leve het corset!) 

Veel volume in rokken en ruiten waren omstreeks 1850 populair

Wat moeten die jurken gewogen hebben voordat de crinoline en tournure werd uitgevonden! En natuurlijk allemaal overdadig versierd met borduurwerk, ruches en kant!

Japonnen uit ca 1870 met tournures

Belle Epoque

Daarna breekt de periode van de Belle Epoque aan. Het silhouet verander weer en de S-corset wordt geïntroduceerd. Waarom een S? Omdat je lijf die vorm aannam als je zo'n corset droeg....

Een Belle Epoque feestje....

Downton Abby

Maatschappelijk veranderde er nogal wat in die periode (denk aan introductie auto etc) en dat zie je ook terug in de mode die richting 1910 toch sluiker wordt met (wederom) een empire lijn. De eerste serie van Downton Abby geeft een goed beeld van deze periode en er zijn zelfs een aantal jurken uit deze serie tentoon gesteld.

Jurken uit het eerste seizoen Downton Abby

Jurken uit het eerste seizoen Downton Abby
Met het uitbreken van de eerste wereldoorlog eindigde de Romantische periode in de Mode.

Mijn indrukken

Ik moet eerlijk zeggen ik ben enorm onder de indruk van de vakbekwaamheid van de naaisters uit die tijd. Er bestonden nog geen naaimachines maar de jurken (maar ook de herenkleding) is allemaal met de hand in elkaar gezet, geborduurd en versierd. Wat een vakwerk! En ik denk niet dat naaister zijn in de periode een makkelijk beroep was!

Het leuke is ook als je zelf een modevakopleiding volgt, je anders gaat kijken naar een dergelijke tentoonstelling. Heerlijk waren de discussies met mijn vriendin over laaghangende schouders, lamsbout mouwen, taillelijnen, derde bovenwijdtes en kapmouwen. Je herkent de (luxe) stoffen en vergaapt je aan borduurwerk.  Soms is het ronduit jammer dat je niet aan de binnenkant van dergelijke jurken mag kijken want die is waarschijnlijk nog interessanter dan de buitenkant.... De details op kleding uit deze periode is gewoon oogstrelend!

Handgemaakt lusjes op een japon om de mouw te kunnen sluiten.

Als je van kostuumdrama's houdt, dan zou ik zeker proberen deze tentoonstelling te gaan bekijken. je kunt tot en met 22 maart in het Gemeentemuseum in Den Haag terecht.

In het najaar 2015 komt er weer een nieuwe modetentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Deze keer over Hollandse Mode. Ik heb er nu al zin in!

Tot later!





maandag 19 januari 2015

Examen kriebels

Examen... volgens het woordenboek een onderzoek naar kennis of bekwaamheid. Daar heb ik er binnenkort een van in de agenda staan, namelijk begin februari. En daar kan wat stress bij komen, oftewel spanning volgens datzelfde woordenboek. Dat uit zich bij mij in het spontaan vergeten van de examenstof. Niet zo heel handig....

Coupeuse examen

Een coupeuse examen is dus een onderzoek naar kennis of bekwaamheid in coupeuse vaardigheden. Er kunnen echter zoveel vaardigheden gevraagd worden dat ik besloten heb mijn examen in twee stukken te hakken: in februari maakvaardigheden op 1/2 schaal en in juni patroontekenen en het vervaardigen van een couture colbert. Geeft iets meer rust in mijn hoofd (dacht ik....)

Dus zit ik nu elke avond aan de studie om mezelf te bekwamen in het tekenen van reverkragen, sjaalkragen, overhemdkragen, tweedelige mouwen, raglanmouwen, rokken, kimono's en nog veel meer. En ondanks het feit dat het "maar" 55 pagina's zijn in mijn lesboek, staat er toch een bult informatie in die 55 pagina's..... Ik ben nog wel wat avondjes zoet voordat dat goed in mijn hoofdje zit.

Praktisch werk op 1/2 schaal

Naast het kunnen tekenen van een patroon op halve schaal, moet je het ook kunnen maken. En geloof me, mouwsplitten en bloksplitten zijn geen pretje op halve schaal. Wat een gepriegel! Maar hoe gaat dit dan in zijn werk?

Als eerste krijg je op examen een zgn modeplaatje. Vaak komt dit uit bijvoorbeeld de Marfy en je wordt dan geacht om in 6,5 uur dit plaatje na te maken op 1/2 schaal. Als eerste ga je analyseren wat er allemaal aan de hand is in het plaatje. In dit geval raglanmouwen met aangelegde schouder pas, coupenaden en een engelse lijn in het lijfje en aan de achterkant een band gestikt op hoogte van de taille. Denk na over overwijdte, halslijnen etc en dan ben je klaar om te gaan tekenen.

Coupeuse examen 2003
Na het tekenen van het basispatroon, ga je de details invullen en kom je met wat knip- en plakwerk tot het definitieve patroon. Ik kies er voor om mijn patroon delen dan extra over te trekken zodat het origineel redelijk bewaard kan blijven maar dat is mijn keuze. Na het knippen van de losse patronen kunnen deze op stof worden gelegd en kan je de patronen gaan uitknippen.

Klaar voor het maken

Een regelmatige lezer van dit blog herkent meteen de stof: dit zijn restjes van de poppenkleertjes die ik in 2014 voor mijn nichtje heb gemaakt. Dat is het voordeel van een coupeuse opleiding: restjes stof gaan vrijwel altijd op aan andere werkjes! Het maakgedeelte van het examen mag van mijzelf maximaal 1,5 uur duren zodat ik nog 5 uur over heb voor het daadwerkelijk maken van het werk. Vijf uur geconcentreerd doorwerken en dan zit het er als volgt uit:

Voorkant examenwerk 2003

Achterkant examenwerk 2003
Ik hoop dat mijn examen in februari net zo lekker loopt als het maken van dit oefenwerkje. Als dat het geval is, ben ik zeker geslaagd! Alles bij dit jasje lukte in een keer zonder al te veel problemen. Het verwerken van de mouwen in de raglanvolgorde (eerst mouwen sluiten, dan body sluiten en dan pas mouw op body naaien) is een precies, maar niet al te moeilijk werkje.

En verder ....

Denk ik op dit moment veel na over hoe het verder gaat na mijn coupeuse examen en ... na lang denken komen er een aantal dingen bij elkaar. Zo mooi om te zien. Zo leverde het publiceren van bovenstaand jasje op Facebook me meteen twee offerte aanvragen op voor het maken van een aantal kledingstukken. WOW!

Blijkbaar ben ik er aan toe en gaan dingen in een stroomversnelling.... Nu nog leren om dit te laten gebeuren en er van te genieten! Niet te veel piekeren en er vol voor gaan! De eerste stappen tot iets heel moois worden gezet en het resultaat daarvan zien jullie vanzelf op dit blog verschijnen1

En niet de vergeten: voor zondag staat een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag gepland. Ik ga samen met een vriendin de tentoonstelling Romantische Mode bezoeken. Dus daar kun je binnenkort ook een verslag van verwachten!

Tot later!

zondag 11 januari 2015

Nieuw jaar: tijd voor een planning!

En zo is het al weer 2015, een nieuw jaar vol met nieuwe kansen en mogelijkheden! En alhoewel het jaar nog geen twee weken oud is, bruisen de ideeën hier al weer en komt voor mij de grootste uitdaging van dat alles in beeld: die ideeën in actie omzetten!

Want plannen genoeg....

Opleidingsplannen

Op de eerste plaats staat dit jaar toch wel het halen van mijn coupeuse damesvak bij Danckaerts Modevakscholen. Het theoretisch gedeelte heb ik vorig jaar al gedaan en met goede punten afgesloten. Nu staat begin februari het examen praktisch werk costuumvak 1/2 schaal op het programma waarna ik eind juni verder kan met patroontekenen op 1/3 schaal, het maken van een colbert op pasdame en vaktheorie. Als ik dat allemaal positief afsluit mag ik mezelf coupeuse damesvak noemen! Iets om naar uit te kijken!

Voorbeeld van een colbert zoals dat op examen gemaakt moet worden.

Daarna is het opleidingstraject nog niet afgelopen. Als ik slaag voor coupeuse damesvak, geef ik mezelf een cursus bij de Meester Coupeur opleiding in Amsterdam cadeau. Welke? Nog geen idee maar er zitten in het huidige aanbod een aantal pareltjes! 
En natuurlijk ga ik verder met de opleiding coupeuse herenvak. Je bent immers nooit uitgeleerd!

Garderobe planning

Verder wil ik nog een aantal kledingstukken maken dit jaar: mijn Chaneljas (ligt nu even stil ivm studie), tops, colberts voor mijn pasdame, colberts voor mezelf etc. De bedoeling is dat ik wat meer productie ga draaien dan het afgelopen jaar! 



Uitgangspunt bij al deze kledingstukken voor mezelf is het kleurenpalet Herfst dat bij me past en de kledingsstijl waar ik me happy bij voel: engelse country style!

Blog

Ook aan dit blog gaat wat veranderen. Zoals jullie al gezien hebben, is de layout veranderd en heb ik een rustiger achtergrond en kop. De inhoud gaat ook wat veranderen. Ik blijf jullie, net als tot nu toe, op de hoogte houden van de kledingstukken die ik zelf maak maar wil ook wat vaker de diepte in.

Boekverslagen, cursusverslagen, trends, museabezoek etc zullen meer aan bod komen. En we starten binnenkort met een verslag van de modetentoonstelling in het gemeentemuseum in Den Haag "Romantische mode in de 19e eeuw" want die ga ik later deze maand bezoeken.

Romantische mode - Jan Taminau


Er zullen ook meer "Zo doe ik het" onderwerpen komen. De tuto "Blinde rits met voering" is namelijk mijn best gelezen blogpost, dus blijkbaar hebben jullie behoefte aan dergelijke info!

Heb je nog wensen voor tutorials, dan laat ze dan hieronder achter! Wie weet staat er binnenkort een tutorial online over het door jou gewenste onderwerp!

Tot later!