vrijdag 11 oktober 2013

Damescolbert in wording: de spiekjas!

Tja, je start aan een nieuw opleidingsjaar en opeens regent het ... huiswerk! Dat vind ik niet zo heel erg, want anders gaan je geen naai opleiding volgen maar dit jaar staat er heel veel nieuws op het programma! Spannend!!!

Een van de dingen die ik het komende jaar veel ga doen, is damescolberts tekenen en maken. Voor mezelf maar ook zeker twee voor mijn schoonzus die mijn pasdame is op het examen in juni 2014. En daar komt toch wel een hoop bij kijken.

Het eerste project is de zogenaamde spiekjas. Dit is een jas van pitjeskatoen die niet helemaal afgewerkt wordt. Zo zit er maar 1 mouw in, 1 (paspel)zak , 1 paspelknoopsgat en geen voering. Zo kun je altijd "spieken" wat je moet doen en hoe dat er ook al weer uit ziet. Best handig toch?
Mijn spiekjas is gebaseerd op dit jasje en getekend op mijn eigen maten. Ik heb de sjaalkraag helemaal doorlaten lopen maar verder is de jas hetzelfde. Als deze jas me goed past, maak ik hem uiteindelijk ook in een mooie wol, die ik al in huis heb.

Patroon getekend, gecontroleerd en uitgeknipt. In tegenstelling tot wat ik normaal doe, is het bij een colbert wel belangrijk om het een en ander door te lussen. Dat is weer even wennen voor me. Verder dienen voorpand en kraag te worden gepikeerd. Dit doe je handmatig om zo een mooie valling van de omslag te krijgen. Veel werk, maar je zit na twee rijen al dat de stof gaat "vallen" naar de goede kant. Aan de binnenkant ziet pikeren er zo uit (voorbeeldlapje om op te oefenen...)Ondertussen oefen ik ook op de details zoals paspelzakken en paspelknoopsgaten. Heel toevallig kreeg ik half September een aanbieding voor een nieuwe Craftsy cursus Designing Details met Kenneth D. King. Geen moment spijt van gehad want hij heeft een hele makkelijke manier om paspelzakken (en -knoopsgaten) te maken. Alletwee de paspels zijn op die manier allebei even groot. Ik heb zelf een paspelzak gemaakt op deze manier en ben er erg trots op!


Eerste poging tot paspelzak: bijzonder goed gelukt!

Dus wat staat er voor de komende twee weken op de planning? De spiekjas een heel eind afmaken, meer paspelzakken en -knoopsgaten oefenen en een toile maken van een colbert voor mijn pasdame. Dat laatste is nog best lastig want na het opnemen van de maten blijkt dat ze erg breed is in de schouders en een naar verhouding erg lange rug heeft. Dus ik moet zo wie zo extra aanpassingen maken in mijn zelfgetekende patronen.... komt die cursus Proportieleer die ik heb gedaan toch nog van pas! En als ik dan nog tijd over heb, wil ik ook nog aan een leuk denimjack gaan werken. Jullie snappen het al: ik heb tijd tekort!

Ik houd jullie op de hoogte!

4 opmerkingen:

 1. Ik moet zo ongeveer dezelfde onderwerpen doen voor dit studiejaar, leuk kan ik weer bij jou spieken....
  Is die cursus van D. King echt de moeite waard?? Heb van hem ook al de cursus over de jas gevolgd (en die van Suzan Kaljee over de jurk, allebei erg inspirerend moet ik zeggen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmmm, voor de volle mep zou ik hem niet volgen maar ik kreeg 50% korting omdat ik al een tijdje geen Craftsy cursus had aangeschaft. Kwestie van even geduld hebben en dan komt er vanzelf een aanbieding in je mailbox: ze missen je....
   Maar eerlijk is eerlijk, hij geeft fantastisch duidelijk les, geeft snel antwoord op vragen en zijn methode van paspelzakken is super simpel en geeft fantastisch resultaat. Voor mijn examenjas ga ik ze in ieder geval op dezelfde manier inzetten, scheelt me veel tijd...
   En tja, die jurk van Susan Kahlje staat ook nog op mijn maaklijstje... Kan een dag geen 48 uur hebben ipv 24?

   Verwijderen
 2. Zo ver ben ik nog lang niet maar kan zo alvast zien wat me te wachten staat :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Komt vanzelf! Na costumiere, gewoon coupeuse 2 en dan coupeuse 1 doen en voor je het weet ben je: coupeuse!

   Verwijderen