zaterdag 1 februari 2014

En we oefenen vrolijk verder!

Nu de colbertjas met sjaalkraag af is, is het tweede project gestart. De allereerste jas voor mijn examen pasdame. Deze keer zonder rever- of sjaalkraag maar met een opstaande boord. Het is een leuk en modern jasje, dat geïnspireerd is op dit jasje uit de Madeleine van de winter 2013.

Madeleine, winter 2013 collectie
Dit jasje heeft behalve een opstaande kraag, mouwsplitten in de tweedelige mouwen en een verlegde zijnaad. Een verlegde zijnaad, wat is dat dan? In dit geval betekent het dat het jasje een zijpand heeft in plaats van een zijvoorpand en een zij achterpand. Het pand dat begint bij de zakingang loopt door via de zijkant naar het achterpand. Dit jasje heeft dus geen echte zijnaden. Ik zal in een later blog laten zien hoe dat er dan uitziet. Dat betekent dat de manier van patroontekenen wat anders is (je legt het patroon als het ware op een rechte lijn), maar na wat puzzelen kwam ik daar ook wel uit. En dan ziet het er zo uit:

Patroon tekening jasje 2
Alle patroondelen overgetrokken en uitgeknipt en op stof gelegd. Het jasje past ruimschoots in 2 meter mooie wollen colbertstof. Naad aantekenen, uitknippen en dan de leuke klus van markeren overbrengen zodat het passen makkelijker gaat.

Coupenaad, zoom , middenvoor en taillelijn doorlussen
Vandaag gaan we verder met het echte werk. Het is de bedoeling dat er morgenavond een pasklaar jasje zonder mouwen of kraag klaar is, zodat mijn pasdame kan passen. Hopelijk geen veranderingen nodig aangezien ik al eerder een proefmodel op haar maten heb gemaakt. Daarna mouwen erin, kraag erop en voering erin, en dan hopelijk in Februari nog een colbertjas gereed!

Ik houd jullie op de hoogte!
3 opmerkingen:

 1. Prachtig! Ik vind model en de kleur geweldig! Ik wacht op de resultaat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is zeker een erg leuk model!! ik neem niet aan dat je gaat passen zonder kraag (ivm het oprekken van de halsrand...) en wat gebruik je als tussenvoering??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joza, ik rijg de kraag er in, evenals 1 mouw. Maar nog niets definitief, want aanpassingen kunnen nodig zijn. De tussenvoering is paardenhaar dat ik met een flanelsteek aan de naden vastzet.

   Verwijderen