maandag 11 augustus 2014

Garderobe planning: kleurtype & lichaamsvorm

Heb jij dat ook wel eens? Stop je al die tijd en moeite in een kledingstuk en dan ... ben je er toch ontevreden over? Mij overkwam dat ook nogal eens en afgelopen periode heb ik eens nagedacht over hoe ik dat in de toekomst kan voorkomen. Helemaal als ik met duurdere stoffen aan de slag ga!

Garderobe planning

Op Internet is best wel wat informatie te vinden over garderobe planning. Dat je maar weinig kleding nodig hebt om er goed uit te zien (gelukkig maar, want ik heb niet erg veel kleren!). Maar wat je hebt moet voor je werken. Elk kledingstuk dat je koopt of maakt zou op zijn minst met drie andere kledingstukken uit je kast moeten matchen. Hmm, dat is bij mij zeker niet het geval. Het is nu te veel van: "oh, dat is gaaf, dat wil ik hebben" om dat vervolgens in mijn kast te belanden want ik heb niets om er bij te dragen. En laten we het dan vooral niet over bijpassende schoenen hebben..... Die zijn non existent!



Een goed garderobe plan vult de gaten (in mijn geval enorme gaten) in je garderobe op met kledingstukken in een neutrale kleur. Deze combineren gemakkelijker en vervelen minder snel. Kleur breng je aan met accessoires en shirtjes. Opdracht voor Renee: Zoek uit wat je beste kleuren zijn en welke kledingmodellen jou er op je best uit laten zien. Het wordt dan makkelijker om een goed werkbare garderobe samen te stellen.

Beste kleuren: Herfsttype

Normaal gesproken is dit niet altijd even makkelijk te bepalen maar in mijn geval toch wel een eitje! Roodbruin haar, bruin/groene ogen, niet bruin te krijgen en veel gouden sproetjes op mijn lijf. Jawel: een herfsttype! (De kleuren analyste had hier welgeteld 30 seconden voor nodig, dat moet een record zijn!) 

De kleuren van het Herfsttype vind je terug in het herfstseizoen: de aarde tinten, de verschietende kleuren van bladeren. Het licht trekt zich in de loop van de tijd terug en dat zien je ook in de kleuren: ze worden donkerder en gele tinten verschuiven naar oker en olijfgroen. (Bron: www.herfsttype.net)


Kledingmodellen

Welke kleding je goed staat, is afhankelijk van je lichaamsvorm. Er worden tegenwoordig veel lichaamsvormen onderscheiden (zoals H-vorm, V-vorm, O-vorm etc.) en na enig denk- en meetwerk kom ik tot de conclusie dat ik een 8-figuur heb. Wat? Een 8-figuur .... En wat mag dat wel niet inhouden? 

8-figuur

Een 8-type wordt ook wel eens een volle of ronde zandloper genoemd.
  • De ronde schouderlijn is in evenwicht met de heupen.
  • Volle boezem, de borstomstrek is bijna identiek met heupen.
  • De taille is sterk gedefinieerd.
  • Algemeen ronde lichaamslijn
Je silhouet is in balans en vormt een afgeronde 8-lijn.

Heb ik een 8-silhouet?

  • Is je schouderomtrek, je heupomtrek en je borstomtrek ongeveer gelijk? Yep
  • Is je tailleomtrek 20cm smaller dan je heupomtrek? Ja
  • Is je lichaamslijn rond? Ja
  • Verdeeld een gewichtstoename zich over je hele lichaam? Jammer genoeg wel....

Welke kleding is flatterend voor een 8-type?

  • Durf je te kleden naar je vrouwelijke figuur. Je wilt je niet te sexy kleden? Pech gehad, vrouwelijke vormen zijn nu eenmaal sexy, wees er maar trots op. Een supervrouwelijke stijl met een mooie pasvorm gaat jou het beste af. Oeps, daar moet ik even aan wennen....
  • Accentueer je taille. Je smalste punt is je taille. Als je dit niet gaan accentueren, zul je er breder uitzien dan dat je bent. Kies voor kleding die je taille duidelijk laat uitkomen. Dus geen tenten meer, maar leuke getailleerde bloesjes etc....
  • Kies voor soepele stoffen en ronde belijningen. Je lichaam bevat geen rechte lijnen. Je hebt afgeronde schouders, een ronde poep en een volle boezem. Kies, zeker voor het bovenlichaam, voor soepele stoffen. De stoffen mogen een beetje stevigheid bevatten om slappe zones te verstevigen maar te stugge stoffen passen jouw lichaam niet. Kies voor prints met vloeiende belijningen die in harmonie zijn met je lichaamslijnen. Yes, op naar de supervallende zijde stoffen, mooie tricots etc. Hier kan ik wat mee!
  • Hou rekening met je verticaal bodytype. Als zandloper is je horizontaal bodytype in evenwicht maar is je verticaal bodytype ook in evenwicht? Het kan zijn dat je korte of opvallend lange benen hebt. Gelukkig heb ik lange benen....

Concrete tips

  • Een rok in een licht gerend model (lichte A-lijn)
  • Kies voor een vloeiende, ronde belijning die mooi samengaat met je lichaamslijn.
  • Kies voor een accent op de taille of getailleerde kleding.
  • Getailleerde jasjes in een soepele stof, rondere revers en eventueel een riem in de taille.
  • Kies voor diep uitgesneden of ronde halslijnen.

Vermijden

  • Te stugge of rechte stoffen zijn niet flatterend voor jouw ronde lichaamslijn.
  • Vormloze of oversized kleding doen jouw vrouwelijke vormen helemaal verloren gaan en zijn uit den boze.

Bron: Stylestrip


En hoe nu verder?

Kleurtype en lichaamsvorm zijn nu bekend. Dat is stap 1 in het proces van garderobe planning.  De volgende stap is te bedenken wat ik ben qua style en wat ik graag wil zijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ik me ook comfortabel moet voelen in mijn kleren. De volgende blogpost zal over de zoektocht naar mijn persoonlijke style gaan.

En mijn vraag aan jullie: hebben jullie een garderobe plan? Maak je gebruik van je kleurtype (als je dat al weet) en weet je wat de "regels" voor jouw lichaamstype zijn? 


1 opmerking:

  1. Leuke blog! Ik ben benieuwd naar het figuur dat ik heb (dat is zeker anders)

    Groetjes,

    marieke

    www.naaipatronenopmaat.nl

    BeantwoordenVerwijderen