vrijdag 2 augustus 2013

Geheimen uit de mode industrie

Een tijdje geleden kwam er een aanbieding voorbij van een nieuwe cursus van Craftsy.com: Sew better, sew faster. Garment Industrie Secrets. Craftsy.com is een amerikaanse online leeromgeving waar allerlei creatieve cursussen worden aangeboden. Echt van alles komt aan bod, van overhemden naaien, tot werken met tricots en nu dus Sew better, sew faster. En als je liever breit of haakt, dan kun je bij Craftsy ook prima uit de voeten. Enige nadeel voor een aantal mensen zal de engelse taal zijn, maar voor mij is dat geen probleem!

Inhoud van de cursus:
Je leert sneller en efficienter naaien zonder dat je slordiger gaat werken. Janet Pray (Islander Sewing uit de USA) leert je naaitechnieken aan die uit de mode industrie komen. Bij de cursus hoort een patroon van een sportief jack (winkelwaarde 23 dollar). Tijdens de constructie van het jack leer je allerlei handige tips en trucs voor kragen en manchetten, doorstikken ed. En het hele jack wordt in elkaar gezet zonder dat er spelden gebruikt worden.

Zodra je betaalt hebt (per creditcard) kun je meteen bij het lesmateriaal. Op het patroon moet je even wachten, dat duurt ongeveer 14 dagen voordat het bij je op de deurmat valt. Het patroon bestaat uit 3 vellen dun papier, net zoals bijv. Vogue patronen. De maten gaan van xs tot 4xl. Ik zit met mijn maat 44/46  ruim in XL dus ik denk dat het tot ongeveer maat 52-54 of verder gaat!Ervaringen tot nu toe:
Doordat ik moest wachten op het patroon, heb ik de cursus eerst helemaal bekeken voordat ik er mee aan de slag kon gaan. Wel heb ik al meteen een mooie ribcord bij Harrie Bosch in Eindhoven gescoord. 

Volgens de opgave van het patroon had ik drie meter nodig. Blijkt als het patroon er eenmaal is, dat 2,25 meter ook ruim voldoende was geweest.... Naadwaardes zijn bij het patroon inbegrepen, zoals bij bijna alle USA patronen maar varieren van 6 tot 9 mm ipv de gebruikelijke 1,5 cm. Ik zie dan geen reden om de onderdelen ver van elkaar op de stof te leggen zoals op het voorbeeld. Dus stofleggen kan veel efficiënter!

Let goed op bij het knippen van de versteviging! De versteviging van het beleg staat niet gespiegeld in het voorbeeld en dan heb je uiteindelijk 2 rechter belegdelen ipv een linker en een rechter. Gelukkig had ik nog voldoende versteviging over om dit op te lossen.

Wat ik wel jammer vind, is dat Janet Pray zelf niet zo heel secuur is bij het naaien van het voorbeeld. Ik snap dat ze les aan het geven is, maar zie toch regelmatig dat haar (industriele) naaimachine steken overslaat bij het doorstikken. Dit wordt niet hersteld. Ook zegt ze op gegeven moment dat je iets niet moet doen zoals ze het op dat moment voordoet! Doe het dan goed voor ipv te zeggen hoe het moet en iets anders te laten zien! En ze naait ook niet het hele jack in elkaar maar slechts een gedeelte. Met gevolg dat je soms onafgewerkte naden voorbij ziet komen. Snel naaien is leuk, maar het moet wel secuur anders ziet het er niet uit. Ook laat ze wel zien hoe je een mooi borstzakje kunt maken dmv crimen maar zet ze vervolgens een ander soort borstzakje in het jack. En dan wordt nergens uitgelegd hoe je dat ander soort borstzakje in je jack kan/moet zetten....

Ook maakt Janet veel gebruik van een aantal hulpmiddelen die hier in NL vrijwel niet te koop zijn. Vooral haar voorraad strijkhulpen zijn indrukwekkend: clapper, point presser, press stick, tailor's ham. Ik zoek me wild op Internet maar vind eigenlijk alleen maar dit soort zaken op US websites.... Kan iemand hier een handeltje in beginnen svp?

Conclusie tot nu toe:
Op dit moment is de jas af met uitzondering van manchetten, kraag en beleg. Borstzakken, paspelzakken etc zitten er allemaal al op of in. De uitleg van Janet is bijzonder duidelijk en ik heb inderdaad nog geen speld gebruikt bij het in elkaar zetten van dit jack. De temperatuur is me nu te hoog om het jack af te maken, dus dat zal waarschijnlijk dit weekend worden.

Er zijn veel handige trucjes gepasseerd om bijv de dubbele schouderpas te verwerken, de zakken in te zetten ed. Ben benieuwd hoe dat bij de manchetten en kraag zal gaan!

Pasvorm voor een commercieel patroon is redelijk ok maar dat komt waarschijnlijk ook doordat het een wijd jack is en de pasvorm dan gewoon wat minder belangrijk is. Al met al geen cursus voor beginnende naaisters, want er wordt van je verwacht dat je toch wel het een en ander al beheerst voordat je aan deze cursus begint.

Mocht je deze cursus zelf willen aanschaffen, volg dan deze link. Dan krijg je 20% korting op de cursus en kost ie geen € 37,- maar slechts € 30,- (inclusief patroon).

Volgende post: het jack als het af is (met foto's!) en de review van de resterende technieken. Zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: to be continued!

7 opmerkingen:

 1. I am addicted to Craftsy... I was thinking of taking this course as well...
  De hulpmiddelen zijn wel te koop in NL maar erg duur. Het kost minder vanaf USA te kopen. Ik heb ook paar op Etsy gevonden. De point pressen heb ik in UK winkel gekocht. Ik ben van plan Tailor Board and Pad Set (http://www.nancysnotions.com/product/tailor+board+and+pad+set.do?sortby=ourPicks)and Tailor's Clapper (http://www.nancysnotions.com/product/tailors+clapper.do?sortby=ourPicks&page=3) bij Nacy's Notion kopen. Daar kan jij ook terecht voor tailor's ham and andere supplies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thnx voor de link: ik ga meteen een kijkje nemen (en bestellen....)

   Verwijderen
 2. Ik moet definitely naar Harrie Bosch in Eindhoven - prachtig stoffen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Renee, je hebt waarschijnlijk je speciale hulpmiddelen al gekocht maar wilde je even laten weten dat ik de Point presser en Clapper op mijn website heb staan (www.happystitches.nl). Verder ben ik je blog aan het lezen en wordt er helemaal blij van!Leuk te zien dat er meer Nederlanders op Craftsy zitten, ben er dol op en heb al heel veel geleerd. Ben aan het denken om een coupeuse opleiding te gaan doen, al op gesprek geweest maar zit nog te twijfelen. Waar zit jij?
  Groet,
  Willemijn
  Happy Stitches
  willemijn@happystitches.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willemijn, ik ga een kijkje nemen op je website!

   Mijn coupeuse opleiding volg ik bij Danckaerts, ben al aardig op weg! Is erg leuk om te doen en ik raak helemaal geïnspireerd door het lesprogramma: jasjes maken op de couture manier!

   Verwijderen
  2. Hoi Renee, ben ook bij een Danckaerts-school langs geweest voor informatie, kreeg de indruk dat het echt keihard werken is, en aangezien ik 2 jonge kinderen heb en een baan, en de webwinkel ben ik bang dat het mogelijk teveel gaat worden. Maar ik wil het zo graag..... ben erg leergierig! op dit gebied dan, hihi. Klopt de 8 uur huiswerk per week ongeveer? En is Costumiere; het 1e jaar haalbaar en goed te doen? Jij bent dus al in jaar 2 of 3 nu bezig, klinkt leuk jasjes maken op de Couture manier, heeeel leuk! Groet, Willemijn

   Verwijderen
 4. Hoi Willemijn, niemand zegt dat je er een bepaalde tijd over moet doen hoor! Ik heb mijn Costumiere binnen 1 jaar gehaald maar er zijn ook mensen die er langer over doen en deelexamens maken. Wanneer het jouw uitkomt....
  De hoeveelheid huiswerk valt wel mee, vind ik. Ik maak veel voor mezelf ipv op halve schaal, zodat mijn garderobe meteen aardig wordt uitgebreid!
  Groetjes, Renee

  BeantwoordenVerwijderen