maandag 11 november 2013

Chanel: de Legende

Gisteren was het zover, samen met Anja (mede cursist van de coupeuse opleiding) een bezoek aan de Chanel tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag gebracht. Een tentoonstelling over het leven van Chanel, haar jurkjes en jasjes en ook, verrassend, haar sieraden.Chanel in het kort:
Gabrielle Chanel (bijnaam Coco naar de soldatenliedjes die zij zong toen ze jong was) is geboren in 1883, en op 12 jarige leeftijd aan het klooster gegeven. Daar leerde zij naaien. Zij werd daarna na wat omzwervingen het liefje van een rijke man en opende een mode zaak als tijdverdrijf. Het werd een succes.... Na de oorlog stopt Chanel met haar modehuis vanwege foute contacten in de oorlog maar de lancering van de New Look van Dior (smalle tailles etc) zette haar aan om in 1954 weer opnieuw te beginnen. En met succes! In 1971 overleed Gabrielle Chanel en zetten oa. Karl Lagerfeld haar label voort. Een interessante film over Chanel's verleden is de film Avant Chanel (hier te zien op Internet (105 minuten).

De Chanel tentoonstelling neemt net zoveel ruimte in als de Fabulous Fifties tentoonstelling van vorig jaar. Het is jammer dat alle informatie op de muren staat geschreven en als je meer wilt weten over een bepaald stuk je terug moet naar de muur. Het was druk bij deze tentoonstelling met als gevolg groepjes mensen voor de teksten waardoor het hinderlijk kon zijn om extra informatie op te zoeken over een kledingstuk. De kledingstukken hangen op zeer moderne paspoppen (persoonlijk niet mijn smaak...) en zware jurkjes hangen op zwarte poppen waardoor details volledig verdwijnen. En daar ben je als (aankomend) coupeuse toch echt wel in geïnteresseerd!

Maar viel het dan tegen? Nee, helemaal niet! Ik heb hele mooie mantelpakjes en jasjes gezien van Chanel of a la Chanel want de jasjes zijn veel gekopieerd. Ik houd persoonlijk niet zo van haar stijl. Chanel vond het belangrijk dat vrouwen zich vrijelijk in de kleding konden bewegen en liet zich inspireren door mannenkleding. Met gevolg dat bijv. de beroemde jasjes vrijwel geen taille kennen en recht naar beneden hangen waardoor het er allemaal wat vierkant/massaal uit kan zien.

Rechte lijnen en rokken tot op of net over de knie...

Als ik zelf een Chanel jasje ga maken (en dat ga ik zeker!) dan ga ik het wat meer tailleren zodat het een iets vrouwelijker figuur laat zien. Maar misschien is het een look die prima staat bij kleine Parisienes en wat minder bij de curved Hollandse dames....

Roze geruit Chanel jasje dat lekker pittig kort is
(naast oerlelijke jurk...)

Hele mooie chanel jas met jurkje in voeringstof eronder

De tentoonstelling bevat ook veel van Chanel's juwelen die ze ontworp. Allemaal vrij grote stukken en vrijwel allemaal niet echt.... Niet mijn smaak, dus snel verder naar de volgende zaal en daar was....

Verrassing! Een hele zaal voor kleine zwarte jurkjes, al dan niet van Chanel. En alhoewel zwart totaal niet mijn kleur is, heb ik wel hele leuke modelletjes gezien om in een ander kleurtje te maken. Het was een genot om naar te kijken.

Kleine zwarte jurkjes in overvloed....

Al met al hebben we ons 2,5 uur prima vermaakt. Ik had graag meer van de afwerking ed willen zien, maar dat zal wel een beroepsafwijking zijn. Ik ben meer geïnteresseerd in het maken dan in hoe het eindproduct er uitziet De binnenkant is veel spannender. Gelukkig kon je van 1 jasje de binnenkant bekijken en dat leverde mij veel inzicht op voor mijn eigen, nog te maken, Chanel jas.

De binnenkant: wat een (kunst)werk....

Maar na een leuke dag Den Haag samen met Anja is het nu weer tijd om af te dalen naar het dagelijks werk. En ga ik ijverig verder met mijn eerste colbert met canvas binnenwerk.... op naar de paspelknoopzakken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten