zaterdag 15 november 2014

Couture rokje (1)

Oke, Kerst is nog zeker 6 weken weg maar aan sommige projecten kun je niet vroeg genoeg genoeg beginnen. Het kanten rokje waar ik aan begonnen ben, kun je zeker zo'n project noemen....

Het idee voor dit project komt uit Threads, een Amerikaans tijdschrift voor mensen die van kleding maken houden. In het novembernummer van dit jaar legt Susan Kahlje stap voor stap uit hoe je een couture rokje maakt van kant. En als het klaar is, ziet dat er dan zo uit.

Threads 175, November 2014

Aangezien ik wel gecharmeerd ben van dit model en mijn technieken altijd wil verbeteren, ben ik deze week aan dit project begonnen, naast al mijn andere naaiwerkzaamheden. De stof is vorige week aangeschaft bij Harrie Bosch modestoffen in Eindhoven en bestaat uit: donker paars kant (ook wel macramé genoemd), paarse modestof, paarse voering en zwarte dunnen katoen als tussenvoering.De stoffenbuit, iets lichter van kleur dan in werkelijkheid
Aangezien het het hier toch wel om kostbaar kant gaat, besloot ik het rokje zelf te tekenen en eerst een proefmodel te maken van een goedkoop katoentje. Afgelopen dinsdag is dit op les verder afgepast (mijn heuplijn loopt niet zo mooi rond als mijn lineaal) en toen kon ik eindelijk verder: het proefmodel is mijn patroon geworden. Met raderen de lijnen overgebracht op de tussenvoering, de tussenvoering op de modestof gelegd en vervolgens alles op elkaar vast rijgen zodat deze twee lagen als 1 laag verwerkt kunnen worden.

Tussenvoering en modestof op elkaar vastrijgen
Vervolgens de zijnaden van het rokje gedeeltelijk gestikt tot aan de heupronding zodat ik later het kant heel mooi over coupenaden en heupronding kan laten vallen en het daardoor niet opvalt dat hier naden zitten. Naden keurig afknippen en zoom omgeslagen en vastgezet met de flanelsteek.

De binnenkant van het rokje

Kant over het voorpand heengeleid, netjes uitlijnen aan de onderkant zodat het net over de zoom heen valt en vervolgens in een verloren vrij uurtje op de vrijdagmiddag heerlijk het kant op de modestof vastzetten zodat het niet uit gaat zakken als ik het rokje draag.

Kant uitlijnen langs de zoom

Kant vastzetten aan de modestof en tussenvoering
Voor dit weekend staat gepland om voor de achterpanden hetzelfde te gaan doen en vervolgens het kant zo af te knippen dat je niet ziet dat je zijnaden in het kant hebt (de zgn appliquetechniek). Daarna ga ik de coupenaden en zijnaden (verder) sluiten, de rits in zetten en een tailleband maken. En natuurlijk gaat er ook nog een voeringrok in.

Plannen genoeg maar of ik dat allemaal haal in een weekend? Waarschijnlijk niet want voor morgen staat een bezoekje gepland aan de tentoonstelling The future of fashion is now! in Rotterdam. Maar misschien doe ik daar wel inspiratie op voor het topje/blousje dat ik op dit rokje wil gaan dragen.....

Wordt vervolgd!1 opmerking:

  1. Wauw wat een werk. Ik ben gek op paars, ben heel benieuwd naar het eind resultaat.

    Corina

    BeantwoordenVerwijderen