maandag 24 november 2014

Couture rokje (2)

Pfew dat valt nog niet mee zo'n couture rokje: enorm veel handwerk. Mijn naaimachine staat in de buurt maar gebruik ik eigenlijk vrij weinig voor dit project. En handwerk is meer werk maar ook wel ontspannend ben ik tot de ontdekking gekomen.

Maar.... het rokje is daardoor nog niet af! Vorige keer schreef ik dat ik het kant op de rok aan het vastzetten was. Dat is deze week nog even doorgegaan waarbij ik zijnaden en coupenaden tot op 2,5 cm heb vrijgelaten.

Kant vastzetten en naden vastgespeld (binnenkant)

Het volgende projectje was om daarna de zij- en middenachter naden te sluiten en de coupenaden in te stikken terwijl het kant al op de modestof vast zit. Dat is even goed opletten zodat je het kant niet per ongeluk mee stikt maar ook dat je patroon mooi doorloopt op het hele rokje, zowel voor als achter.

Zijnaad gestikt, kant moet nog verder verwerkt worden

Gisteren me eindelijk aan de meest moeilijke klus gezet: het appliqueren van het kant over de zijnaden en coupenaden heen zodat je die aan de buitenkant niet ziet. Zag er enorm tegenop want dingen kunnen natuurlijk ook gewoon fout gaan!

In het boek "Couture Sewing Techniques" van Claire Sheaffer opgezocht hoe dit precies in zijn werk gaat. En dit is wat zij hier over zegt (engelstalig):

"Applique seams are among the most intricate seams sewed in couture workrooms. Used to seam lace and patterned fabrics, the are variations of the lapped seam and often used on couture bridal gowns and special occasion gowns. There are many ways to sew appliqué seams, most of them labor intensive, difficult to alter, and rarely used except in haute couture".
(Bron: Claire Shaeffer, Couture Sewing Techniques, revised & updated, blz 47)

En dat ga ik dus proberen op mijn kanten rokje... Dan moet je toch we even moed verzamelen. Maar uiteindelijk aan de gang gegaan en ik ben niet ontevreden over het resultaat!

Coupenaad aan het wegwerken

Zijnaad aan het wegwerken: een kant afgewerkt en vastgezet


Andere kant van het kant eroverheen leggen, bijwerken en voilà,
je ziet er vrijwel niets van!

Volgende stap: rits met de hand inzetten, kant middenachter zo verwerken dat je de rits niet meer ziet en dan de voering maken (met de machine!) en in het rokje zetten. Als allerlaatste dan de tailleband en voilà, binnenkort is mijn couture rokje klaar!

Wordt vervolgd!2 opmerkingen:

  1. Wauw, dat word een prachtig rokje, is al dat handwerk wel waard, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Heidi. Ik verheug me er al op om het te gaan dragen met de Kerst. Het is bijna klaar....

      Verwijderen