dinsdag 16 april 2013

Great British Sewing Bee

Sinds twee weken op de televisie (BBC 2 op dinsdagavond): het leukste (en waarschijnlijk ook enige) programma over zelf kleding maken dat ik ooit op tv gezien heb: the Great British Sewing Bee (GBSB).

In GBSB strijden 8 deelnemers om de titel Great British Sewing Bee. Een kleermaker van Saville Row (Londen) en een in Engeland bekende naaidocente zijn de kritische jury. Per aflevering krijgen de deelnemers 3 uitdagingen, en aan het eind van iedere aflevering gaan twee deelnemers naar huis. Tot nu toe zijn er twee afleveringen uitgezonden, en ik vind ze fantastisch!

In de eerste aflevering maken we kennis met de deelnemers en zowaar, er nemen twee (!!!) mannen deel aan deze wedstrijd. Deelnemers maken een A-lijn rok, passen een neklijn aan van een eenvoudig truitje en maken een op maat gemaakte jurk voor een model. Klinkt allemaal eenvoudig, maar alles moet onder tijdsdruk en onder het oog van de camera gebeuren. En dan gaat niet alles zoals je gepland hebt....


De tweede aflevering doet er eens schepje bovenop. De deelnemers moeten in korte tijd een herenbroek in elkaar zetten en dat is zeker niet makkelijk. Sommige deelnemers hebben duidelijk moeite met wat de Engelsen een zip fly (rits in spijkerbroek) noemen en dat zorgt voor hilarische reacties. Daarna wordt een rokje gepimpt met zakken en daar zitten hele leuke ideeen bij! Stuart's idee voor zakken op de rok is fantastisch en dat ga ik zeker ook een keertje doen!

De laatste test van deze aflevering is het maken van een, op jouw model, passende blouse. Klinkt makkelijk maar de blouse moet van zijde worden gemaakt en dan wordt het een ander verhaal. Zijde is lastig te verwerken, glibbert alle kanten op en als je naden uithaalt, blijf je dat altijd zien. Een staaltje vakwerk dus, een zijden, op maat gemaakte blouse...


Vanavond om 21.00 uur komt de derde aflevering voorbij op BBC 2. Ik ben benieuwd welke uitdagingen de overgebleven Sewing Bees voor hun kiezen krijgen.

Stiekum hoop ik natuurlijk dat dit concept naar Nederland wordt gehaald. Het lijkt me fantastisch om zo'n soort programma hier op de tv te hebben en op die manier het zelf kleding maken te promoten. Het is zo'n enorm leuke, creatieve en ontspannende bezigheid. En leuke bijkomstigheid: je draagt kleding die niemand anders heeft, dus de kans op een Bon Prix fashion twin is zo goed als nihil!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten