woensdag 15 mei 2013

Zo doe ik het! Blinde rits met voering

Een blinde rits geeft in hele mooie afwerking van handgemaakte kleding en een goede halsafwerking  geeft een professioneel resultaat. Deze manier van rits inzetten zorgt ervoor dat je ook meteen een mooie halsafwerking hebt.

Ik zet blinde ritsen in met een blinde ritsvoet die past bij mijn machine. Verschillende naaimachine merken hebben verschillende voetjes maar het principe is hetzelfde. Heb je geen blinde ritsvoet, dan kun je ook met de standaard ritsvoet een blinde rits inzetten. Een kwestie van dicht langs de tandjes naaien (niet erover heen, dan kan de rits niet meer dicht!).

In het onderstaande voorbeeld wordt de rits middenachter geplaatst. Leg beide rugdelen naast elkaar met de goede kant boven. Leg de rits met de goede kant naar onderen op de naad. Zorg ervoor dat de bovenkant van de rits op beide delen even hoog zit, en laat de tandjes naar beneden lopen. Naast de rits houdt je ongeveer 3 mm naadtoeslag over.Gebruik de blinde ritsvoet om de rits van boven naar beneden vast te naaien. Tijdens het naaien rollen de tandjes door het ritsvoetje en zo kun je dicht langs de kant stikken. Rol je nagel de rits een beetje plat zodat het nog makkelijker gaat. Doe hetzelfde aan de andere kant.Sluit de rits. Gebruik het standaard ritsvoetje om langs de rits verder naar beneden te naaien en zo de achternaad te stikken. Houdt het ritsuiteinde weg bij het voetje zodat je dicht naast de rits kun naaien. Doe de rits een paar keer open en dicht om te controleren of hij lekker loopt en nergens hapert.Gebruik je standaard ritsenvoetje om de voering aan de rits vast te naaien. Laat de naad van de voering ongeveer 5 mm uitsteken over de naad van de rits. Stik op ongeveer 1,5 cm van de rand van de voering de voering aan de ritsnaad vast.  De naad bevindt zich dan ongeveer 5 mm van de tandjes af en op deze manier kan de voering niet tussen je rits in komen.

Leg de goede kanten van de stof op elkaar en zorg ervoor dat de ritstandjes zich precies op de vouw bevinden. Stik de halsnaad.


Knip de naden kort af (inknippen is dan niet nodig), knip de hoek boven de rits schuin af zodat hij dadelijk makkelijker keert en draai het kledingstuk om zodat de verkeerde kanten op elkaar liggen en je tegen de goede kant aankijkt. Stik de naden kort op de voering vast zodat deze niet naar buiten kunnen gaan krullen. Als laatste sluit je de naad middenachter in de voering.


En klaar is de blinde rits met voering! En heb je een blinde rits met beleggen ipv voering, dan werkt het natuurlijk precies hetzelfde. Lees dan gewoon overal beleg ipv voering en voor je het weet heb je een professioneel resultaat.


1 opmerking:

  1. Dag Renee, grappig je verwerkt de rits op het laatst precies andersom dan dat ik het doe. Ik stik - nadat de rits gestikt is - eerst het halsbeleg, tot 5 cm. voor de rits, bepaal dan de keerruimte en stik het halsbeleg dan vast aan de rits en stik dan het halsbeleg af. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden...

    BeantwoordenVerwijderen