donderdag 20 februari 2014

Help, mijn pasdame heeft geen standaard figuur!

Het is maar goed dat ik een aantal "proef" jassen maak voor mijn pasdame. Niet dat zij ze niet kan dragen als ze af zijn, dat zeker niet, maar meer om het uiteindelijke patroon zo te perfectioneren dat er op het examen niets meer fout kan gaan.

Dat leuke blauwe colbert was vorige week pasklaar inclusief mouwen. En zag er al best redelijk uit. Ok, een aantal naden moeten nog geperst worden maar dat doe ik pas als ik zeker weet dat het colbert past en goed zit. En aan een hanger ziet het er dan zo uit:



Eenmaal op mijn pasdame wordt het toch een iets ander plaatje. Lijfje van het colbert ziet prima, de rug moet ietsjes worden ingenomen maar dat wist ik eigenlijk al. Groter probleem zijn de mouwen! Mijn pasdame blijkt hele dunne armen te hebben en de mouw getekend zoals het hoort (8/10 armsgat +1 cm als opzet) blijkt een veel te wijde mouw op te leveren. Ongeveer 10 cm te wijd.... Eerlijk gezegd ziet het er niet uit! Van de mouwen was dus duidelijk geen proefmodel gemaakt.....

Gisteren op de naailes samen met de docente het probleem geanalyseerd. En nu gaan we een beetje technisch worden, dus je bent gewaarschuwd! De oorzaak is dat het armsgat te groot is en dat komt weer doordat de zijlengtes in het patroon ongeveer 4 cm korter zijn dan de gemeten zijlengte. Wat is een zijlengte zul je vragen? Dat is de lengte van de zijnaad, gemeten vanaf de taille tot 3 cm onder de oksel. In een patroon voor een ander colbert kan ik dat redelijk makkelijk aanpassen door met de zijcoupe te spelen en het armsgat te verhogen.

Maar het probleem is nu: dit colbert is al geknipt en ik heb geen 4 cm naad aangeknipt maar maar 1,5 cm. Dus ik kan het armsgat wel 1 cm verhogen en met kleinere schoudervullingen werken, maar dat levert in totaal maar 1,5 cm op en geen 4 cm.

Dat wordt dus de mouw opnieuw tekenen en dan op basis van de armomtrekt ipv armsgat grootte. Vier pogingen later, heb ik eindelijk een mouw die met (kleine) overwijdte past in het armsgat. Kwestie van cm hier erbij en cm hier eraf. Voordeel is wel dat ik ondertussen blind tweedelige jasmouwen kan tekenen, dus dat is dan mooi meegenomen.

Hoe ga ik nu verder? Ik ga toch eerst maar een mouw maken van pitjeskatoen oid voordat ik de nieuwe mouwen van stof ga knippen (passen gelukkig in de oude mouwen, dus geen extra stof nodig). Op die manier weet ik in ieder geval zeker of de nieuwe mouw beter past en mooi valt voordat ik ergens de schaar in zet.



Verder staat mijn matenlijst vol met opmerkingen waar ik aan moet denken als ik een patroon voor mijn pasdame teken. Ze heeft weliswaar een maatje 38 maar duidelijk geen standaardmaat 38. Een ding is voor mij wel duidelijk geworden: als ik later voor klanten kleding op maat ga maken, is een volledig pasmodel van pitjeskatoen een must. Sommige afwijkingen zie je niet in je matenlijst maar pas als je daadwerkelijk past op je pasdame.

Heb jij een "standaard" figuur? Of moet je regelmatig het patroon aanpassen om het passend te krijgen? Welke aanpassingen maak je dan?

7 opmerkingen:

  1. Ben het helemaal eens met je laatste opmerking ( altijd een proefmodel maken), ik vind het dan ook jammer dat je op het examen meteen de definieve stof moet knippen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om dievreden maak,ik proefjassen voor mijn pasdame. Zodat alle grote veranderingen al verwerkt zijn. Het precieze afpassen doe ik op het examen....

      Verwijderen
  2. wij maken ook een proef model van ongebleekt katoen om te kijken of het goed is en waar eventuele aanpassingen gedaan moeten worden.

    Corina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Corina, dat heb ik ook gedaan alleen zonder mouwen.... Ach ja, beter nu dan op examen.Ik weet wat ik in mijn patroon moet veranderen dus dan gaat het vast heel goed.

      Verwijderen
  3. Ik vind dit allemaal reuze interessant. Sprak laatst iemand die een 3D-scanner heeft verkocht die bedoeld is om invalide mensen op te meten. Dat duurt twintig seconden en dan heb je de exacte maten over het hele lichaam. Dan nog de software erbij om alles door te rekenen, en ze krijgen de juiste kleding. Geen idee hoe lang het gaat duren, maar dat wordt de toekomst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat kleding dan onbetaalbaar wordt voor deze mensen. Eerst een scan (zal al niet goedkoop zijn), patroon berekenen met speciale software (vast ook niet goedkoop) en dan op maat gemaakte kleding voor deze mensen....

      En zelfs met maten door een scanner gemeten, kan er wat fout gaan. Bij mijn pasdame kloppen alle maten (zo'n 40 stuks in totaal) maar de verhoudingen zijn niet standaard. En dan komt proportioneer om de hoek kijken!

      Verwijderen
  4. Leuk om je verhaal van je ervaringen te lezen...
    Ik ben op dit moment ook druk bezig met diverse jasjes, voor mezelf.. En mijn probleem is een zijlengte verschil tussen links en rechts. Dus confectie zit altijd scheef. Ik zelf maak nu dus een verschillend linker en rechterpad. Wat een heel gepuzzel wordt als je ook nog eens met deelnaden werkt! Maar uiteindelijk wel een mooi zittend jasje

    BeantwoordenVerwijderen