donderdag 8 mei 2014

Coupe & Mode 2014-2

Al een tijdje ontvang ik de Coupe & Mode in mijn brievenbus. De Coupe & Mode is een uitgave van Dackaerts modevakschoolvereniging en verschijnt 5 keer per jaar. Het blad is ondertussen aan zijn 68e jaargang bezig! Het leuke is dat je geen lid hoeft te zijn van de vereniging om dit interessante blad te ontvangen. Nu ben ik sinds kort wel Danckaerts coupeuselid geworden maar het blad krijg ik al veel langer in huis.

Nummer 2014-2

Dit nummer staat werkelijk tjokvol met leuke patronen die gebaseerd zijn op ontwerpen van bekende ontwerpers. Jurkjes ala Chanel, colbert naar Dior, slip en bustier naar Dolce & Gabana en een blouse naar Alexis Mabille. Hieronder plaatjes van de drie ontwerpen die ik er persoonlijk uit vond springen.



Jasje naar Dior, hoe gaaf is dat achterpand!


Blouse naar Alexis Manille

Het jasje heeft een aparte kraag, de hotpants vindt ik persoonlijk minder....

Het leuke is dat ik ondertussen zo ver gevorderd ben in mijn opleiding tot coupeuse dat ik dergelijke kleding zelf kan tekenen en namaken en dus in feite in een kledingstuk loop dat geïnspireerd is op grote ontwerpers! De blouse naar Alexis Manille ligt al op mijn maten getekend klaar met wat kleine aanpassingen: langer en de aansluiting van de peplum zit iets lager dan bij het origineel.

Maar behalve kant en klare patronen van mode van bekende ontwerpers staat dit blad ook vol met allerlei weetjes. Proportieleer komt vrijwel altijd aan bod en deze keer gaat het over ruglengtes. Hoe je dit het beste kunt bepalen. Een overzicht van beurzen en tentoonstellingen, uitwerking van examenopdrachten en een overzicht van de La Belle Epoque stijl. La Belle Epoque is het thema van de modeshow die Danckaerts dit jaar in November organiseert.

Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is de serie over graderen die al een tijdje loopt. Graderen is het groter of kleiner maken van patronen op basis van een standaardpatroon. In dit nummer leer je hoe je een jasje met revers en deelnaden kunt graderen naar maat 34 tot en met 46 op basis van maat 38. Op deze manier kun je een (zelf)ontworpen patroon in maat 38 omzetten naar meerdere maten en krijg je een soort van patroonblad zoals je bijvoorbeeld bij Burda patronen krijgt. Heel interessant voor de ontwerpers onder ons of degene met de ambitie om dat te worden.

Maar nu verder met mijn Alexis Manille blouse. De stof die ik ga gebruiken heb ik al een tijdje in mijn bezit en is van John Kaldor (Australische stofontwerper), gekocht bij Van der Vorst in Helmond.



Nu nog bedenken wat ik er onder ga dragen, zelf denk ik aan een beige linnen driekwart broek zodat de top kan schitteren. Wat denken jullie?

2 opmerkingen:

 1. Geweldig! Ik heb over deze blad gehoor (en waarschijnlijk gezien). Ik denk dat ik ga deze abonneren. Vooral alle tips zijn handig. Bedankt voor deze post :-)
  Hoe is de blauwe jasje geworden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blauwe jas is af, maar ben vergeten een foto te maken .... Hij is super gaaf geworden. Binnenkort start ik aan het volgende jasje maar eerst een blouse voor mezelf.

   Leuk blad he, de Coupe & Mode!

   Verwijderen