maandag 26 januari 2015

Romantische mode: Mr Darcy meets Eline Vere

Romantische zijde, adembenemende borduursels, ruches en grote crinolines. Wollen maatkleding voor dandy's en chique baljurken voor ladies.  In de tentoonstelling Romantische Mode: Mr Darcy meets Eline Vere (Gemeentemuseum Den Haag, nog te bezichtigen tot 22 maart 2015) sprankelen de kostuums uit de tijd van Jane Eyre, Eline Vere, Pride & Prejudice en Downton Abby in volle glorie. Maar hoe actueel de 19e eeuw nog steeds is, blijkt uit de hedendaagse creaties die de tentoonstelling complementeren.

Romantische mode

Ik denk bij romantische mode vaak aan kleding met veel kantjes, ruches en dergelijke maar romantische mode kan ook verwijzen naar een periode in de kostuumgeschiedenis, nl. de periode 1800 tot 1914. Een eeuw waarin modes elkaar snel opvolgden, het vrouwelijk silhouet meerdere malen veranderde (met dank aan korsetten en crinolines), mannenkleding emancipeerde en kinderkleding ook echt kinderkleding wordt.

De ingang naar de tentoonstelling mag er wezen. Je wordt meteen in de goede setting gebracht door de prachtige (bewerkte) foto's van romantische mode uit de periode en aan de rechterkant een foto van een japon van Jan Taminau, geïnspireerd op dezelfde periode.

Ingang tentoonstelling Gemeentemuseum Den Haag

Pride & Prejudice

En eenmaal binnen door deze mooie ingang, wordt je ondergedompeld in schitterende kleding. Beginnend met de jaren 1810. Een periode die je terugziet in de BBC verfilming van bijvoorbeeld Pride en Prejudice. Hoge taillelijnen  en jurken die tegenwoordig ook prima zouden kunnen maar dan wel tot bijvoorbeeld kniehoogte.

Pride & Prejudice jurken

Vervolgens komen andere periodes aan de beurt en zie je de mode veranderen. Eerst komen er slepen aan de bovenstaande jurken vast te zitten. Ik heb me uitgebreid verwonderd hoe je dat in hemelsnaam schoon zou houden in die tijd want toch wel zonde als je dure zijde door de modder en/of stof gaat. Maar daar schenen ze in die tijd wel oplossingen voor te hebben.

Sleepjurken in empire stijl

Crinolines en tournures

Opvallend is hoe het silhouet vervolgens verandert. De rokken worden voluminieuser en de tailles lager en slanker (lang leve het corset!) 

Veel volume in rokken en ruiten waren omstreeks 1850 populair

Wat moeten die jurken gewogen hebben voordat de crinoline en tournure werd uitgevonden! En natuurlijk allemaal overdadig versierd met borduurwerk, ruches en kant!

Japonnen uit ca 1870 met tournures

Belle Epoque

Daarna breekt de periode van de Belle Epoque aan. Het silhouet verander weer en de S-corset wordt geïntroduceerd. Waarom een S? Omdat je lijf die vorm aannam als je zo'n corset droeg....

Een Belle Epoque feestje....

Downton Abby

Maatschappelijk veranderde er nogal wat in die periode (denk aan introductie auto etc) en dat zie je ook terug in de mode die richting 1910 toch sluiker wordt met (wederom) een empire lijn. De eerste serie van Downton Abby geeft een goed beeld van deze periode en er zijn zelfs een aantal jurken uit deze serie tentoon gesteld.

Jurken uit het eerste seizoen Downton Abby

Jurken uit het eerste seizoen Downton Abby
Met het uitbreken van de eerste wereldoorlog eindigde de Romantische periode in de Mode.

Mijn indrukken

Ik moet eerlijk zeggen ik ben enorm onder de indruk van de vakbekwaamheid van de naaisters uit die tijd. Er bestonden nog geen naaimachines maar de jurken (maar ook de herenkleding) is allemaal met de hand in elkaar gezet, geborduurd en versierd. Wat een vakwerk! En ik denk niet dat naaister zijn in de periode een makkelijk beroep was!

Het leuke is ook als je zelf een modevakopleiding volgt, je anders gaat kijken naar een dergelijke tentoonstelling. Heerlijk waren de discussies met mijn vriendin over laaghangende schouders, lamsbout mouwen, taillelijnen, derde bovenwijdtes en kapmouwen. Je herkent de (luxe) stoffen en vergaapt je aan borduurwerk.  Soms is het ronduit jammer dat je niet aan de binnenkant van dergelijke jurken mag kijken want die is waarschijnlijk nog interessanter dan de buitenkant.... De details op kleding uit deze periode is gewoon oogstrelend!

Handgemaakt lusjes op een japon om de mouw te kunnen sluiten.

Als je van kostuumdrama's houdt, dan zou ik zeker proberen deze tentoonstelling te gaan bekijken. je kunt tot en met 22 maart in het Gemeentemuseum in Den Haag terecht.

In het najaar 2015 komt er weer een nieuwe modetentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag. Deze keer over Hollandse Mode. Ik heb er nu al zin in!

Tot later!

1 opmerking:

  1. Wat een mooi verslag!En ik ga nog even verder kijken op je blog, leuk!!
    Groetjes, Hennie

    BeantwoordenVerwijderen