zondag 8 februari 2015

Geslaagd!

Sinds afgelopen vrijdag kan ik me erg goed inleven in de kandidaten van televisieprogramma's als "Door het oog van de Naald" of "The great British sewing bee". Tijdsdruk doet rare dingen met een mens, hele rare dingen..... Maar gelukkig voor mij, is het resultaat wel goed: geslaagd voor mijn deelexamen Coupeuse Dameskleding.

Na weken van leren en het maken van werkjes op halve schaal was het afgelopen vrijdag zo ver: deelexamen Coupeuse, technisch werk op halve schaal. Ik had goed geleerd (vond ik zelf) en een aantal werkjes op halve schaal gemaakt als voorbereiding.

Klaar met patroontekenen en uitknippen stof

Voorkant werkje


Ook minder eenvoudige kragen als reverkraag, sjaalkraag en zelfs de tulpkraag werden geoefend.


Jasje met brede schouderpas en tulpkraag

Dus heel vroeg de trein in op vrijdagochtend met naaimachine in een enorme trolley en al mijn naaigereedschap in een tas. Uurtje later zijn we op Utrecht CS en nog eens 15 minuten later op de examenlocatie. Wij zijn er klaar voor!

Stipt om 08.30 uur start het examen en krijg ik de opdracht te zien. Een jasje uit de Marfy met een noordkraag, tweedelige mouw, splitten in het manchet, strik mv en een bijzondere coupe voering.  Verder vind ik op mijn tafeltje een metertje stippeltjes katoen en een vel patroontekenpapier.

Dit moet hem worden! Alleen de blouse dan!

En dan ben je gedurende 6,5 uur (exclusief 1 uur lunchpauze) bezig om bovenstaand plaatje om te zetten in een werkje op halve schaal. Persoonlijk ben ik geen fan van halve schaal werkjes want ik vind het behoorlijk gepriegel, vooral het inzetten van de mouw. Maar om 16.00 uur is er een werkje gereed dat lijkt op bovenstaand plaatje echter met maar 1 mouw er in (dat mocht van de examencommissie).

En ondertussen af en toe een aanval van pure paniek (help, ik krijg de kraag niet goed in de puntjes!) en stug, heel stug doorwerken. En dat resulteerde zaterdagavond in het verlossende telefoontje dat ik geslaagd ben! Geen foto van mijn werkje, want dat mag niet. Ik mag het zelfs niet mee naar huis nemen, het wordt na beoordeling in de kliko gegooid. Best jammer eigenlijk....

En nu? Nu gaan we verder met het volgende deelexamen in juni 2015. Dan staat wederom patroontekenen op de agenda en het maken van een couture colbert (met paardenhaar/canvas als versteviging) op een pasdame. Dat wordt weer flink oefenen!

Maar eerst .... eerst ga ik genieten van het halen van dit deelexamen. En ga dadelijk een leuk jasje voor mezelf tekenen en maken. Dat heb ik wel verdiend, denk ik zo!

Tot later!

7 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd... Ik begrijp dat het een heftige klus was want het was niet echt de gemakkelijkste kraag dus...TOP ! En je hebt een mooi jasje voor jezelf echt verdiend .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt heftig. Je mag inderdaad trots zijn op jezelf. Ik zou overigens dat rode jasje dat je op halve schaal hebt gemaakt zo kopen! (Wel op ware schaal dan ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak dergelijke jasjes op bestelling, dus als je interesse hebt? ;)

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd met je behaalde examen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd... Krijg nu al de kriebels, ik mag in juni....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Renee gefeliciteerd met je deelexamen. Wat leuk blog heb je, ik kwam er op toen ik zocht naar Chanel jasje. Heel leuk om te lezen dat er nog steeds interesse is in het naaivak. Ik heb mijn diploma costumiere heel lang geleden gehaald op een gewone school. We maakte alles voor echte mensen niks op schaal. Na twee jaar haalde ik mijn diploma, we hadden ook nog een normaal vakken pakket er bij. Maar wel 6 uur naaivakken en 4 uur patroon tekenen, lekker ouderwets dus. Leuk dat je ook Door het oog van de naald volgd. Ik had me daar ook voor opgegeven samen met mijn vriendin. We waren bij de laaste 15 duo's maar waren net niet interessant genoeg voor op tv. Ik heb er 2 stukjes over geschreven op mijn blog "De Gelukkige Naaister " Ik ga je volgen per mail, de lid word knop doet het niet mischien de volgende keer. De groetjes Marie Bartels

  BeantwoordenVerwijderen