zondag 22 februari 2015

Jasje voor mezelf!

Ik vond dat ik het verdiend had, een jasje voor mezelf! Na geslaagd te zijn voor het coupeuse deelexamen van Danckaerts, werd het tijd voor kleding op echte maten in plaats van op halve schaal. En wat is er leuker dan jezelf een jasje cadeau te doen?

Inspiratie had ik al want ik heb veel complimenten gehad over het rode babyrib jasje dat ik op halve schaal gemaakt heb. Dit was een werkje voor examentraining maar viel zo leuk uit dat ik het zelf wilde gaan proberen. Het jasje heeft in de schouderpas doorlopende mouwen met een mouwsplitje en een tulpkraag.

Examentraining op halve schaal

Dus zo gezegd, zo gedaan. Patroon op mijn eigen maten getekend. Stof uit mijn (iets te) grote stofvoorraad gezocht. De stof die ik leuk vond, daarvan had ik maar 1 meter ter beschikking dus het jasje wordt een combi van twee stoffen: blauwe, gemengde wolachtige stof aan de onderkant en de mouwen en kraag van zwarte ponte di roma. Gevoerd met ijsblauwe voeringstof en dit jasje sluit met een rits.

Detail gebruikte stof (Textielstad)

En na een middagje tekenen en stikken, lijkt het al heel erg op het bovenstaande jasje maar ook weer niet. Wat stofkeuze al niet kan doen voor zo'n model. Door de door mij gebruikte stoffen heeft het jasje een veel chiquere uitstraling gekregen. Maar met het gebruik van Ponte di Roma kwam ook de uitdaging van verstevigen en welke naalden/steken te gebruiken.  

De kraag, onderkant mouwen en het beleg zijn verstevigd met een speciaal soort versteviging voor gebreide stoffen. Zolang de stof niet rekt, lijkt het gewoon een normaal gebreide, opstrijkbare versteviging maar zodra je in de breedterichting trekt, worden het kleine visgraatjes. Geen idee hoe dit soort versteviging heet, maar het werkt super bij Ponte. En natuurlijk maar op 1 plek in Eindhoven te verkrijgen: Harrie Bosch modestoffen. Meteen maar 3 meter ingeslagen, komt vast nog wel van pas!

Vlieseline voor rekbare stoffen

Jas in wording: mouwen gereed. Wacht op beleg, rits en voering.

Het jasje is aan de binnenkant helemaal gevoerd met ijsblauwe voeringstof. De overloop van het beleg naar de hangende voering is op de manier gedaan die ook bij colbertjasjes wordt toegepast. En ik moet zeggen dat dat een heel mooi resultaat geeft!

Detail voering binnenkant jasje.
Daarna het hele jasje rondom doorgestikt en voilà, klaar om te dragen. Dit is echt een cadeautje voor mezelf geworden: een jasje dat ik vaak ga dragen! Door de Ponte die Roma draagt het heerlijk comfortabel en de kleuren geven genoeg mogelijkheden om te combineren met sportieve spijkerbroeken maar ook nette zwarte broeken. Een blijvertje voor mijn kledingkast!

Foto's van mezelf zijn zo niet mijn ding!

En hoe nu verder? Na een week carnavalsvakantie gaan we verder met de opleiding coupeuse damesvak. Een tweetal jasjes zijn al getekend op echte schaal maar die wil ik voordat ik in de (dure!) stof ga knippen eerst even langs mijn docente halen. Verder ligt er nog wat tekenwerk op me te wachten en wat techniekwerkjes. Enneh, komende week ben ik een hele dag naaimachineloos want dat zijn mijn Bernientjes weg voor onderhoud.

Maar tot die tijd maak ik eerst nog een t-shirt met lange mouwen voor mezelf met wat restlappen uit mijn voorraad. Ik laat me hierbij inspireren door de Craftsy cursus The Ultimate T-shirt en tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend!

Tot later!


4 opmerkingen:

 1. Dat is een heel mooi cadeau, en je hebt gelijk dat je die had verdient.
  Mooie combinatie van stof heb je er voor gebruikt.

  Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie jasjes, ook die op halve schaal.
  Dank ook voor je reactie op mijn blog over de mouw. Ik weet dat de mouw van het origineel wat meer aflopend is, maar denk dat ik dat (nu) niet wil. Het is een balans zoeken tussen inspiratiemodel en wat ik wil. Maar waardeer je reactie zeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Would love it if you would add google translate to your blog so all could read about your wonderful work!

  BeantwoordenVerwijderen