woensdag 17 juli 2013

Ik kom er niet uit, iemand suggesties?

Zo heb je net je costumière diploma gehaald, en zo ga je lekker verder voor je coupeuse diploma. Huiswerk meegekregen van mijn naaidocente, maar ik kom er niet uit! En aangezien het vakantie is, kan ik niet om advies vragen en moet ik zelf door puzzelen, maar misschien kunnen jullie helpen.

Een van de dingen die ik in Februari 2014 mag laten zien is dat ik moeilijker patronen kan tekenen en maken op halve schaal.  Daar krijg ik een dag de tijd voor, dus oefenen is nodig. Onderstaand bloesje is een examen van februari 2012 en dus een goed voorbeeld van wat je kunt verwachten.Zo op het eerste gezicht geen problemen, maar dan kom je bij de mouw. De mouw zelf was zo getekend, de rimpels in de mouw zelf ook (kwestie van ruimte tussen leggen), maar hoe zit dat in hemelsnaam met de rimpels in de mouwkop, terwijl de mouwkop zelf glad blijft?Welke manier ik ook bedenk om de rimpels over de hele mouw te krijgen, het zorgt er steeds voor dat de mouwkop zelf groter wordt, waardoor deze gerimpeld in de bloes gezet moet worden. En dat is niet de bedoeling!

Er moet op de een of andere manier dus ruimte in de mouwkop komen die ik kan gaan rimpelen zonder dat de mouwkop zelf groter wordt. Hij moet glad ingezet worden... Iemand suggesties hoe ik dit aan kan pakken?


6 opmerkingen:

 1. Ik zie alleen rimpels in de breedte van de mouw, dus een lange ('smalle') mouw, tot korter gerimpeld. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar als ik dat uitvoer, dan zie ik rimpels in de mouwkop en die is glad ingezet (dwz zonder rimpels). De breedte rimpels lopen door tot bovenaan de mouw, maar de mouwkop zelf blijft glad. Dus hoe los ik dat op?

   Verwijderen
 2. Ik snap het niet dat er rimpels in de mouwkop komen... als je een gewone, extra lange mouw, gewoon glad inzet, en het daarna rimpelt, dan krijg je zoiets als op het plaatje, maar met glad ingezette kop. Natuurlijk kan dat niet door het niet gerimpelde stuk aan de binnenkant, maar ik dacht dat het wel zoiets zou moeten zijn. Misschien iets verderop pas beginnen met rimpelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Renee,

  via de facebookgroep van Sancho kreeg ik melding van je berichtje. Ik heb in juni examen gedaan voor leerlingcostumière en ben ook druk bezig met patroontekenen, vandaar dat jouw berichtje mij opviel. Ik geloof dat ik een oplossing zie voor je mouwprobleem, als je die inmiddels niet al gevonden hebt. In het midden van de mouw, van boven naar onder, zie ik een doorgetrokken lijn, volgens mij betekent dit een naad. De ruimte om te rimpelen in de kophoogte zou je kunnen krijgen door de mouw op kophoogte horizontaal in te knippen en er ruimte tussen te leggen. Ik hoop dat je snap wat ik bedoel, anders mag je me ook mailen en kan ik via de mail een tekeningetje sturen. Succes met oefenen.

  Vriendelijke groet, Janny Bijlstra.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ps. met dat inknippen bedoel ik : inknippen in de kant van de naad, je krijgt dan een schuine mouw.

   Verwijderen
 4. Jij moet ook rekening houden met het feit dat wat het is getekend in werkelijkheid kan anders uitkomen ... dat heb ik vaak met vintage patronen die alleen tekening hebben.
  I am curious how did you solve it - als jij hulp nodig hebt laat me dan weten.

  BeantwoordenVerwijderen