donderdag 11 juli 2013

Van trouwjurk naar zomerjurk.

Soms komt er een schattig jurkje op je pad. En niet zo maar een jurkje, maar het trouwjurkje van de moeder van een vriendin. Anno 1970 en te leuk om waar te zijn. Geen mooiere herinnering aan je moeder, dan haar trouwjurk in een hippe kleur te verven en vervolgens te kunnen dragen.

Prima idee, maar jammer genoeg was de moeder in 1970 nogal petieterig waardoor de onderkant van de jurk wel prima past maar de brede schouders van de vriendin (door paaldansen als hobby)  met geen mogelijkheid in de jurk passen. De rits kan dan niet dicht en de naden zijn niet breed genoeg om de jurk voldoende uit te kunnen leggen.

Tijd voor plan 2! We maken van dit jurkje een op maat gemaakt patroon en copieren hem vervolgens in een leuk zomerstofje. Theeleuten en maten nemen gaat prima samen, zo hebben we ontdekt en het is helemaal gezellig als dit gecombineerd wordt met stoffen shoppen bij Harrie Bosch in Eindhoven. En tot mijn grote verrassing, wil ze niet een maar twee jurkjes die op de trouwjurk gebaseerd zijn! Ik voel me vereerd.....

Hieronder zie je het originele jurkje. De bruiloft was in de winter in 1970 en ik moet toegeven voor een winterbruiloft best bloot en kort. En heel modern! Er hoort nog een jas bij van dezelfde stof, maar die hebben we niet nagemaakt.Na een proefmodelletje met aanpassingen voor de brede schouders, rolde er als eerste een donkerblauw jurkje onder mijn naaimachine vandaan. Geen zoom aan de onderkant want die heeft een brede broderie-strook en dat is leuk om meteen als afwerking te gebruiken. Is niet zo heel duidelijk te zien op deze foto...Maar wel op deze (detail) foto! Het is een katoenen stof met broderie-rand aan de zelfkant van de stof. Het jurkje is gevoerd met een blauwe katoenen voeringstof en afgewerkt met een blinde rits in het achterpand.Het tweede jurkje is hetzelfde model (iets smaller in de taille) maar van een totaal ander stofje. Een heel dun katoentje waar je zo door heen kijkt. Voering is dus een must (witte katoenen voering) en ook dit jurkje is uitgerust met een blinde rits in het achterpand. Omdat de stof zo dun is, en dus doorschijnt, wilde ik de naadafwerking aan de binnenkant niet locken. In dit geval dus gekozen voor Engelse naden in jurkje en voering!Deze stof is bedrukt met panelen, van een simpel rondje op het merendeel van de stof, tot grotere, dikkere cirkels op een baan van 20 cm breed tot een beige/khaki effen baan. Deze laatste hebben we als  onderkant van het jurkje gebruikt, zodat de stof als het ware verloopt naar de donkere onderkant toe.

En als laatste een foto van het bovenstaande jurkje op model. Het model is enigzins onwennig met het jurkje aangezien ze het merendeel van de tijd in spijkerbroeken en shirtjes rondloopt. Maar een jurkje is een leuke afwisseling!


En nu maar hopen dat het weer heel snel lekker warm wordt zodat de jurken gedragen kunnen worden!

Follow my blog with BlogLoving1 opmerking: